Tips & tricks bij het stoken van haardhout

Welk type brandhout kiezen? Bij Kachelhoutdiscount bieden we verschillende soorten haardhout aan. Maar wat is nu het beste hout voor je houtkachel, open haard of vuurkorf? Kunt u door de bomen het bos niet meer uit het oog verliezen? Kachelhoutdiscount helpt je op weg met enkele tips en tricks. Hoewel het aantal boomsoorten op onze planeet enorm is, zijn niet alle houtsoorten geschikt voor brandhout. Kastanje-, populier- en tropische houtsoorten branden bijvoorbeeld minder efficiënt. De beste soorten brandhout zijn eiken, essen, beuken, berken, elzen en linden. Van naaldhout tot hardhout, voor elke kachel hebben wij het juiste hout. Daarnaast verkopen we ook oven gedroogd brandhout tegen verschillende prijzen, van goedkoop brandhout tot duur brandhout, zodat iedereen kan kiezen wat hij wil. Stook met droog hout voor hoogste rendement! De belangrijkste regel is om brandhout droog te gebruiken!

 

De belangrijkste regel is om brandhout droog te gebruiken! Het droogblok brandt een keer goed. Dit is erg belangrijk voor uw schoorsteen en het milieu, aangezien vochtig hout sist en veel rook afgeeft. Dit vervuilt ook uw schoorsteen! Niet elke houtsoort is geschikt als brandhout. Om goed te kunnen branden is het belangrijk om goed op te letten bij het kopen van droog hout. Vers hout heeft een vochtgehalte van ongeveer 50%. Voor een goede verbranding mag brandhout een vochtgehalte van maximaal 20% hebben. Hiervoor is het noodzakelijk het hout voldoende te laten drogen. Het duurt meestal twee tot drie jaar voordat het vochtgehalte de 20% benadert voordat vers hout geschikt is als brandhout. Om het allemaal wat sneller te laten verlopen, wordt al ons hout gedroogd in een speciale droogoven.

 

Al het brandhout dat bij Kachelhoutdiscount wordt verkocht, is oven gedroogd, speciaal geselecteerd en professioneel opgeslagen. Hierdoor kunnen wij het hoogste rendement garanderen. Wilt u brandhout kopen met hoge kwaliteit en lage prijs? Dan ben je bij Kachelhoutdiscount aan het juiste adres!

branden duur

Het bepalen van de exacte brandtijd van verschillende houtsoorten is uiterst moeilijk. Hoe harder de houtsoort, hoe beter de tijd en kwaliteit van het brandhout. Natuurlijk droog hout is brandhout dat gedurende een langere periode (enkele jaren tot 2 jaar) buiten heeft gelegen om te drogen. Dit hout wordt constant en vaak blootgesteld aan vocht en droogprocessen. Uiteindelijk komt er een grote hoeveelheid zuurstof het hout binnen en vliegt de schoorsteen uit. Wij verkopen dus alleen oven gedroogd hout, dat direct kan worden gestookt en de kwaliteit is gegarandeerd! Naaldhout, waaronder berken en elzen, voeren de warmte sneller af. Dit is ideaal om één of meerdere ruimtes snel op temperatuur te brengen, maar dit hout heeft ook een kortere brandtijd.

 

 

Hardhout, waaronder eik, haagbeuk en beuk, brandt langer en geeft langer warmte af. Hardhout is over het algemeen moeilijker te ontsteken dan zachthout. Combinatie van zacht en hard, het beste is om essen of gemengd hout te kiezen. Bij gebruik van een komfoor of vuurkorf adviseren wij altijd beukenhout. We raden altijd beuken- of haagbeukenhouten kisten aan bij het gebruik van Ofyr of grills en pizza-ovens.

Vlam- en vuurwaarde Sommige eigenaren van houtkachels of open haarden verkiezen liever een mooie vlam dan een hoog rendement. Behoor je tot de eerste categorie, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor berken of eiken. Als je puur voor regressie bent, is beukenhout een goede keuze.

Schone verbranding Bepaalde houtsoorten branden schoner dan andere. Zo is beukenhout erg schoon, maar wat schaars. Eiken daarentegen heeft nog steeds tannine die in de afvoer terecht kunnen komen.

 

Droogproces Natuurlijk is het belangrijk dat het hout echt droog is, zodat je direct na levering kunt beginnen met stoken.

  1. De grootte van brandhout Het drogen begint met de juiste maat brokken. Door deze brokken altijd in dezelfde grootte te splitsen, ontstaat een standaardproces voor de hoogste kwaliteit en opbrengst. De afmetingen van onze blokken zijn: diameter +/- 8-12 cm, lengte +/- 25-30 cm
  2. Oven/droogruimte drogen Als de blokken netjes in de kist zijn gestapeld, zijn ze klaar voor de oven/droogkamer. De oven/kamer is goed geïsoleerd waardoor er geen warmteverlies is. Vervolgens worden de kratten gedroogd bij 80° à 90° 3. Rust Als de kratten uit de oven/droogkamer komen, ligt het vochtpercentage van de blokken tussen de 15-20%. dan professionele opslag Dankzij deze manier van drogen is het klaar: natuurlijke manier milieubewust ideaal vochtgehalte

 

Terug naar blog