Is beukenhout goed brandhout?

Is beukenhout goed brandhout?

Als je zoekt naar het ideale brandhout voor jouw open haard of kachel, is de keuze van het hout cruciaal voor zowel de verbrandingsefficiëntie als jouw algehele verwarmingservaring. Beukenhout wordt vaak geprezen als een goede keuze vanwege zijn langdurige verbranding en hoge warmteafgifte.


Wat maakt beukenhout goed brandhout?

Beukenhout, afkomstig van de beukenboom, staat bekend om zijn dichte en compacte structuur, wat leidt tot een reeks gewenste verbrandingseigenschappen:

  1. Langdurige verbranding: Door zijn hoge dichtheid biedt beukenhout een langdurige en gelijkmatige verbranding. Dit betekent dat je minder vaak hout hoeft toe te voegen aan het vuur, ideaal voor lange winteravonden.
  2. Hoge verwarmingswaarde: Beukenhout heeft een van de hoogste energie-inhoud per volume-eenheid onder de houtsoorten. Dit zorgt voor een krachtige en efficiënte warmteafgifte, waardoor jouw ruimte snel en effectief wordt verwarmd.
  3. Mooie vlammen en glutenvorming: De vlammen van beukenhout zijn helder en esthetisch aantrekkelijk, terwijl het hout een langdurige gloed biedt nadat het is verbrand. Dit creëert een warme en uitnodigende sfeer in elke ruimte.

Beukenhout verbranden

Beukenhout bevat minder vocht dan veel andere houtsoorten en heeft de eigenschap relatief snel te drogen, wat het een uitstekende keuze maakt voor brandhout. De vochtigheidsgraad van vers gekapt beukenhout kan relatief hoog zijn, maar na een goed droogproces (idealiter twee jaar of langer) bereikt het een optimaal vochtgehalte van ongeveer 20% of minder. Dit droge hout brandt efficiënter en produceert meer warmte per kilo dan vochtiger hout.


Waarom je moet kiezen voor beukenhout!

Hoewel beukenhout in eerste instantie duurder kan zijn dan andere houtsoorten, biedt het op lange termijn meer waar voor je geld vanwege de hoge warmte-output en de lange brandduur. Dit betekent dat je minder hout hoeft te verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, wat de kosten per stookbeurt verlaagt.


Beukenhout kopen bij Kachelhout Discount?

Beukenhout is zonder twijfel een uitstekende keuze voor brandhout. Zijn langdurige brandduur, hoge warmteafgifte, en mooie vlammen maken het een ideale optie voor zowel functionele als esthetische doeleinden. Bij Kachelhout Discount begrijpen we de waarde van kwaliteitsbrandhout. Onze pallet beukenhout is zorgvuldig gekozen en vervaardigd uit 100% oven-gedroogd beukenhout. Elk stuk hout is vakkundig gekloofd tot een handige lengte van 25 cm, wat zorgt voor optimale verbrandingsefficiëntie. Aangeboden voor een speciale prijs van €215,- inclusief BTW, vertegenwoordigt ons beukenhout een ongeëvenaarde waarde die jouw verwarmingservaring zal transformeren.
Terug naar blog