Wat kost een kuub brandhout?

Wat kost een kuub brandhout?

Als je overweegt om brandhout te kopen voor je open haard, houtkachel, of vuurplaats, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel dit gaat kosten. De prijs van een kuub brandhout kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hout, de locatie, en zelfs het seizoen. In deze blog duiken we diep in de kosten van een kuub brandhout, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die zowel je woning verwarmt als je budget respecteert.

Wat is een kuub brandhout?

Eerst en vooral, laten we definiëren wat we bedoelen met een 'kuub' brandhout. Een kuub, of kubieke meter, brandhout is een houtstapel die meet ongeveer 1 meter hoog, 1 meter breed, en 1 meter diep. Er zijn twee hoofdtypen metingen voor brandhout: de gestapelde kuub en de losse kuub. Een gestapelde kuub is netjes gestapeld hout zonder veel tussenruimtes, terwijl een losse kuub minder compact is, vaak zoals het geleverd wordt.

Factoren die de prijs van brandhout beïnvloeden

Factor 1: Type hout

De soort hout speelt een cruciale rol in de prijs. Harde houtsoorten zoals eik, beuk of essen branden langer en leveren meer warmte, maar zijn doorgaans duurder dan zachtere houtsoorten zoals sparren of pijnbomen.

Factor 2: Vochtigheidsgraad

Droog hout, oftewel hout dat goed gekruid is, brandt efficiënter en produceert meer warmte. Vers hout kan tot 50% water bevatten en moet minimaal 6-12 maanden drogen voordat het efficiënt brandt. Goed gedroogd hout kost doorgaans meer, maar je krijgt meer waar voor je geld.

Factor 3: Locatie en beschikbaarheid

Afhankelijk van waar je woont, kunnen transportkosten de prijs van brandhout beïnvloeden. In regio's waar hout ruim voorhanden is, zoals in bosrijke gebieden, kan het goedkoper zijn dan in stedelijke of woestijngebieden waar het geïmporteerd moet worden.

Gemiddelde kosten van een kuub brandhout

De kosten van een kuub brandhout in Nederland variëren meestal tussen de €200,- en €600,-, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Deze prijs kan inclusief of exclusief levering zijn, dus het is belangrijk om dit na te gaan bij de verkoper.

Brandhout kopen bij Kachelhout Discount

Bij Kachelhout Discount zetten we ons in om jou de beste kwaliteit brandhout te bieden tegen concurrerende prijzen. Ons assortiment omvat diverse soorten hout, elk met unieke brandeigenschappen om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Of je nu kiest voor ons duurzame Eikenhout, het efficiënte Beukenhout, onze veelzijdige Loofhoutmix, het natuurlijk windgedroogde Brandhout Windgedroogd, of het snel brandende Berkenhout; elk type hout is zorgvuldig geselecteerd om jou maximale warmte en comfort te bieden.


We begrijpen dat de keuze van het juiste brandhout een essentieel onderdeel is van jouw huisverwarming, en ons team staat klaar om jou te adviseren en te ondersteunen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Vertrouw op Kachelhout Discount voor al jouw brandhoutbehoeften, waarbij kwaliteit en klanttevredenheid altijd voorop staan.

Terug naar blog